İnek Sütü Proteini Alerjisi

 İnek sütü proteini alerjisi süt proteinlerine karşı vücudun immunolojik  mekanizmalarıyla (savunma sistemi aracılığıyla) oluşturduğu, aşırı duyarlılık (normal olamayan) reaksiyonları sonucu gelişen bir hastalıktır. Çocuklarda inek sütü alındığında, aşırı duyarlılık sonucu vücuda istenmeyen bulgular ve rahatsızlıklar oluşur. 

0-1 yaş besin alerjisinin en sık görüldüğü dönemdir ve bebeklerde görülen besin alerjilerinin en sık görüleni ise inek sütü proteini alerjisidir. İlk yıllar içersinde bebeklerde yaklaşık %2.5’inde inek sütü alerjiside yumurta alerjisi görülmektedir.

Bebek mamaların çoğunda, içerdikleri proteinler inek sütü proteininden üretilmiştir. Bebeklerde görülen inek sütü protein alerjisi, bebeklerin çok erken dönemlerden itibaren bebek maması veya inek sütü ile beslenmesinden kaynaklanmaktadır. İnek sütünün içeriği anne sütünden farklıdır. İnek sütünde, süt alerjisi olan kişilerde reaksiyona sebep olabilecek 25 adetten fazla farklı protein bulunmaktadır. Çocukların bazıları bu proteinlerden sadece birine alerjik tepki gösterirken, bir çok çocuk proteinlerin bir çoğuna alerjik tepki gösterirler. Ancak en sık alerjiye neden olan proteinler  kazein, beta laktoglobulin ve alfa laktalbumindir.

İnek sütü protein alerjisi sıklıkla mama veya inek sütü alan çocuklarda görülse de nadiren de sadece anne sütü alan bebeklerde de görülür. Görülen süt protein alerjisi anne sütü proteinlerine karşı oluşan alerji değildir. Oluşan alerjinin nedeni annenin inek sütü ve ürünlerini tüketmeleri ve de bir miktar alerjik proteinlerin anne sütünden bebeğe geçmesidir.  Anne sütü alan bebeklerde inek sütü proteini alerjisi görülme sıklığı mama ile beslenen bebeklere oranla çok daha düşüktür. Mama ile beslenen bebeklerde alerji bulgularının ortaya çıkma olasılığı % 2,5-3 iken, anne sütü alan bebeklerde %0,5 civarındadır. Ama unutulmamalı ki anne sütünden geçen inek sütü proteini oranı, normal inek sütü proteini oranından çok daha düşük orandadır.

İnek sütü proteini alerjisinde görülen bulgular ve belirtiler çocuktan çocuğa değişmektedir ve çok çeşitlidir. Genellikle deri, sindirim ve solunum sistemlerine özgü bulgular görülür. Görülen bulgular aşağıda belirtilen şekilde özetlenebilir:

 

DEVAMI>>