Bebeklerde ateş

BEBEKLERDE ATEŞ

Ateş, vücut sıcaklığının günlük normal oynamalarının üstüne çıkması olarak tanımlanır.Genel olarak, çevre sıcaklığındaki değişmelere karşın, normal vücut sıcaklığınınmakattan ölçülen  vücut sıcaklığı  36.4 - 37.6 0C, koltuk altından vücut sıcaklığıise 36.5-37.0 0C olarak sabit tutulur ve bu düzeyler normal vücut sıcaklığıolarak kabul edilir. Çocuklarda vücut sıcaklığı, erişkinlerden biraz daha yüksektir. Bebeklerde ve çocuklarda koltuk altı ( =bu deri vücut sıcaklığıdır) 37°C'nin üstü, makattan (makattan veya ağızdan veya kulaktan = bunlar iç vücut sıcaklığıdır) 38°C'nin üstü ateş olarak kabul edilir.

Vücut sıcaklığınınölçümü için klasik civalı cam termometreler, elektronik-dijital termometreler, kulak ve alınkızılötesitermometreleri, emzik termometreler ve plastik şerit   termometreler  kullanılmaktadır. En uygun ve kullanışlısı elektronik-dijital termometrelerdir.  Vücut sıcaklığı koltuk altı, ağızdan, makattan, kulaktan ve deriden ölçülebilir. Bebeklerde ve çocuklarda  vücut sıcaklığı ölçümü için en uygun bölge koltuk altıdır.

Bebeklerde ve çocuklarda akut (ani başlangıçlı) ateş bulgusu olduğunda ilk düşünülecek neden enfeksiyondur. Viral üst solunum yolu enfeksiyonu, enfeksiyöz ishal, kulak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu en sık  görülen nedenlerdir. Çok nadiren menenjit, lenf bezi enfeksiyonu, deri enfeksiyonu da ateş nedeni olabilir.

3 ayın altında ki bebeklerde aşırı çevre ısısı, bebeklerin aşırı giydirilmesi ateşe neden olabilmektedir.

Bebeklerde ve çocuklarda aşılanma sonucu, yapılan aşının cinsine bağlı %3-20 oranında ateş görülebilmektedir.

Genellikle diş çıkartama, bebeklerde ateşe neden olmamaktadır.

Bebek ve çocuklarda romatizmal hastalıklar ve özellikle Kawasaki hastalığı, ilaç (antikolinerjik ilaçlar, aspirin) zehirlenmesi, nadir hastalıklardan tirotoksikoz ve ektodermal displazi hastalıkları akut (ani başlangıçlı) ateşin çok nadir görülen nedenleridir.

Ebeveynlerin bebeklerin vücut ısısını ölçmeyi, ateşin nasıl düşürüleceğini, ateşli bebekte hangi koşulda doktora veya bir sağlık kuruluşuna gidileceğini bilmeli gerekir.

Koltukaltından ölçülen ısı 37 °C , makattan ölçülen ısı 38°Cveya üzerinde ise bebeğin ateşi var demektir. Ateşli bebeğin bulunduğu odanın ısısı, 21 -22 °Carasında tutulmalıdır.

Ateşli bebekte vücuttan ısı kaybının artırılması için bebeğinüzerindeki fazla giysiler çıkartılmalıdır.İnce, hafif ve vücudu sıkmayan giysiler giydirilir.Ateşin durumuna göre gerekirse bebeğin yalnızca ara bezi veya külot ile kalması uygun olabilir.

Koltukaltından ölçülen ısı 37,5 °C , makattan ölçülen ısı 38,5 °C  üzerinde ise ağız yoluyla ateş düşürücü ilaçlar verilebilir.Bebeğin doktorunun tavsiye ettiği bir ateş düşürücü (antipiretik) ilaç kullanılarak, ateş kontrol altında tutmalıdır.

Koltukaltından ölçülen ısı 38°C , makattan ölçülen ısı 39 °C'nin üzerinde iseve ateş devam ediyorsa, ateş düşürücü ilaç kullanılmalıdır ve bebeğe ılık su pansumanı veya banyosu uygulanabilir.

Koltukaltından ölçülen ısı 38,5°C, makattan ölçülen ısı 39,5 °C  üzerinde ise ateş mutlaka hızlıca bu seviyelerin altına düşürülmeli, bu nedenle parasetamol fitil kullanılmalı ve ayrıca tüm ateş düşürücü uygulamalar (ılık su pansumanı veya banyosu)ek olarak yapılmalıdır.

Ateşli bebeğe bol su ve sulu gıdalar  verilmelidir. Normal beslenmeye devam edilmelidir. Beslenme için zorlama yapılmamalıdır. İstirahat için zorlanmamalıdır. Aşırı fiziksel aktiviteyi azaltıcı önlemler alınmalıdır.

Sonuçta ateş genellikle tedaviyle veya kendiliğinden 2-7 içersinde ortadan kalkmaktadır. Enfeksiyonlara bağlı ateşin çoğu da evde tedavi edilebilmektedir.

DEVAMI