Aile ilişkileri

AİLE İLİŞKİLERİ

Aile, evlilik ve kan bağına dayanan karı, koca, çocuklar ve kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu, toplum içindeki en küçük birliktir. Çocuklar doğdukları andan itibaren fiziksel büyümeleri, ruhsal, bilişsel, duygusal, sosyal ve toplumsal gelişmeleri ve eğitim-öğrenme süreçleri boyunca en büyük desteklerini anne ve babalarından, başka bir ifadeyle ailelerinden alırlar. Çocukların başarılı olmalarını sağlayan en önemli öğeler yardım, teşvik ve destektir. Bu öğeler genellikle ve doğası gereği aile tarafından sağlanır.

 

Ebeveynler sağlıklı, mutlu, başarılı ve üretken çocuklar yetiştirmek istemektedirler. Çocukların bu niteliklere sahip bir ergen ve erişkin oluşmaları arzu edilen bir sonuçtur. Bu sonuca, ebeveynlerin davranışları, aile içi iletişim ortamı, çocuğun yaşadığı çevre, sosyal, ekonomik ve toplumsal durum yardımıyla ulaşılır. Temel olan ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı ve etkili iletişim kurmaları ve bu iletişimi hiçbir zaman ve hangi koşulda olursa olsun koparmamalarıdır. Gelişmekte olan bir çocuğun kişilik özelliklerini belirlemede uzun süreli iletişimde kurduğu anne-babanın değerleri, tutum ve davranışları çok önemlidir. Ayrıca ebeveynlerin çocuklara sağlıklı ve tutarlı birer model olmaları gereklidir. Çocuk, sözlerden çok yaşadığını öğrenir.

 

Ebeveynler neden çocuk sahibi olmaya karar verdiklerini iyi bilmelidirler. Ruhsal ve sosyal olarak hazır olunmadan çocuk sahibi olunmamalıdır. Çocuk yetiştirmede kişi kendi deneyimsel bilgilerinden ziyade eğitimle elde edilen bilimsel bilgilerinden yola çıkılmalıdır. Çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce çocuk yetiştirme konusunda bilimsel bilgilere sahip olmak gerekir. Çocuk doğmadan önce olabilecek şeyler konuşulmalı, yaşam planlamalı ve çocuğa yönelik olarak yeniden organize edilmelidir. Ayrıca eşler çocuk yetiştirmede farklı tutum ve davranışlar içinde bulunmamalıdır. Eşler arasındaki uyum ve mutluluk çocuğun sağlıklı gelişmesine büyük yarar sağlar. Anne-babanın yaşadığı bedensel ve ruhsal sorunlar, kötü modelizasyon, boşanma, ciddi kavgalar ve eş kaybı gibi yaşam olayları çocuk yetiştirmeyi zorlaştırır.

DEVAMI>>