BEBEKLERDE UYKU
Uyku dış uyaranlara karşı bilincin bütünüyle veya bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı, her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı,vücudun beyin dışı bölümlerinin istirahata sevk edildiği;çevreyle iletişimin uyarıcı ile geri döndürülebilir biçimde geçici, kısmi ve periyodik olarak kaybolması şeklindeki dinlenme durumudur.Uykunun sebebi veya fonksiyonu tam bilinmese de uyku, yorulan ve yıpranan sinir sisteminin bakıma alındığı bir dinlenme dönemi olarak kabul edilir.
Uyku gereksinimi, insan yaşamı boyunca süre açısından değişkendir. Yenidoğan bebekler günün 16-20 saatini uykuda geçirirler. Bir aylık bebekler günde ortalama 15-16 saat uyurlar. Başlangıçta uyku açısından gece ve gündüz arasında bir fark yoktur. İlk aylarda bebekler gün içinde sık sık ve kısa sürelerde uykuya dalarlar. 3 aylık bebekler günde yaklaşık 15 saat, 6 aylık bebekler 14 saat, 12 aylık bebekler 13 saat, 2-4 yaş arası çocuklar 11,5-13 saat, 5-9 yaş arasındakiler 10-11 saat, 10-15 yaş arasındakiler 9-10 saat, 16-65 yaş arasındaki kişiler 6-9 saat, 65 yaş üstü kişiler ise 6-8 saat uyku uyurlar.
Bebeklerde uyku, eğitimle öğrenilebilen bir beceridir. Uyku eğitiminin hedefi, bebeği desteksiz, kendi kendine, yatağında uyumayı öğretmektir. Uyku eğitimi doğumdan itibaren başlanan bir süreçtir. Ama kolay bir süreç değildir. Uyku eğitimi kararlılık, tutarlılık ve sabır ister. Ayrıca anne ve babanın uyku eğitiminde aynı fikirde ve birlikte olmaları ve paralel davranmaları gerekir.
Yenidoğan çocuklar düzensiz bir uykuya sahiptirler ve bu durumun olgunlaşması yaklaşık altı ay sürer.Uyku eğitimi doğumdan itibaren bir süreç olduğundan, ilk üç ay önemlidir. Yenidoğan bebeklere başlangıçta ilk olarak, gündüz ve gece ayrımını ve de gecelerin uyku zamanı olduğu öğretilmeye çalışılmalıdır. Yenidoğan bebeklere uyku konusunda öğretilmesi gereken diğer bir temel konu, uykunun kendi yatağında uyunacağıdır. İlk üç da uyku konusunda bebeğe gecelerin uyku zamanı olduğu, uykunun kendi yatağında uyunacağı öğretilmelidir. 3 aydan sonra da uyku rutinleri, özellikle de gece uyku rutinleri oluşturulmalıdır.
Normal bebeklerin uyku sırasında yüz üstü yatırılması uygun değildir. Bebekler mutlak yan veya sırt üstü yatırılmalıdır. Bebek, yatağında, yalnız yatırılmalı; yumuşak yatak, yastık ve yorgan gibi yüzeylere yatırmamalı;uyurken yüzü direkt örtülmemeli; yastık, çok kalın yorgan, örtü kullanılmamalı;ağzında emzik veya biberonla uyumasına izin verilmemelidir.
DEVAMI>>