Tuvalet Eğitimi

TUVALET EĞİTİMİ

Çocukların tuvalet eğitimi kazanmaları, ailelerinin verdiği eğitimlerden ziyade çocuklara bağlı bir durumdur. Gerçekte tuvalet eğitimi, o kadar zor bir eğitim değildir.  Gelişimlerini yeterli düzeyde tamamlamayan çocuklara tuvalet eğitimi verilemez. Ailelere düşen görev, çocukların tuvalet eğitimi almaya hazır olup olmadığını anlamak ve hazır olduklarında onlara yol göstermektir. Bezi bırakmak çocukların vereceği bir karardır.

İlk 1.5 yıl boyunca doğru bir bağırsak ya da idrar kontrolü yoktur. Sadece refleksif tuvalet yapma vardır. 2 yaşından sonra tuvalet eğitimine başlamak uygun ve doğru bir yaklaşımdır.

Her ne kadar tuvalet eğitimine başlama yaşı 2 yaş olsa da ailelerin tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuklarının bu eğitime hazır olup olmadığını değerlendirmeleri gerekir.

Eğitime başlamanın altın kuralı fiziksel olarak koşulların uygun olması ve de çocukların tuvalet eğitimine hazır olduklarını gösteren koşulların ve bulguların olmasıdır.

Çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarını ailelerine gösteriyorlarsa, ailelerin tuvalet eğitimine başlamaları gerekmektedir. Tuvalet eğitiminde temel yaklaşım çiş, kaka, tuvalet, kirli, lazımlık, ıslak kelimelerin anlamlarının ve tuvalet ile kuru kalmak arasındaki ilişkinin öğretilip pekiştirilmesidir. Daha sonra çocuk lazımlığa oturma eylemi ile tanıştırılır, lazımlığa çıplak olarak oturması sağlanır. Taklit etme ve öğrenme yöntemine başvurulmalıdır. En sonunda da tuvalet boşaltma isteğinin bilinçli olması ve boşaltma eylemi ile lazımlığa oturma eylemi arasında bağlantı kurulması gerçekleştirilir.

Tuvalet eğitimine erken başlanılmamalı, acele edilmemeli, sabırlı olunmalı, inatlaşılmamalı, ödüllenme kullanılmalı, kesinlikle ceza uygulamamalıdır.

Çocuklarda 3 yaş dolduktan sonra gündüz idrar denetimi ve 5 yaş dolduktan sonra gece idrar denetimi sağlanılmamış ise Çocuk Nefrolojisi  Uzmanına başvurulmalıdır.

 

DEVAMI>>