Bebek odası

BEBEK ODASI

Bebek odası hazırlarken, bebeğin sağlığını korumak, rahatlığını ve emniyetini sağlamak temel alınmalıdır.Bebeğin odası, bebeğin yaşayacağı ve oyun aktivitelerini de yapacağı bir yaşam alanıdır. Bebeğin odasına alınacak her eşyanın ve  malzemenin bebeğin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmeyeceğinden  emin olunmalıdır. İdeal bir bebek odası 12-15 metrekare, en az 1 penceresi olan,  aydınlık, uygun ışık alabilen, kolay havalandırılabilen, bebeğin yürümeye başladıktan sonra da rahat hareket edebileceği, emniyetli oyun oynayabileceği yeterli alan içeren, mümkünse doğuya bakan bir oda olmalıdır.

Odanın zemini için en ideali, masif parke veya laminant parkedir. Masif parkeler üzerlerine sağlığa zararsız, uygun cila atılıyor ise en uygun döşemedir.Bebeğin odasında duvar boyası olarak, kokusuz, antitoksik, antialerjik, nano teknolojik su bazlı boyalar kullanılması uygundur. Bebek odasının duvar boyası rengi için pastel renkler tercih edilmelidir.

Bebeğin odası gündüzleri ise mutlaka gün ışığı almalıdır.Bebek odasının sıcaklığıgündüz 22-24 derece, gece ise 20-22 derece ve  nem oranı %40 ila %60 arasında olmalıdır.

Bebek odasına mobilya seçimi özen ve bilgi gerektirir. Mobilya seçerken az parçalı ama fonksiyonel olan, çok sivri köşeler içermeyen, güvenlik standartlarına uygun ve bebeğe zarar vermeyecek doğal malzemelerden yapılmış, masif ahşaptan imal edilen, kurşun içermeyen ve toksik olmayan boyaların kullanıldığı mobilyalar ve  modeller tercih edilmelidir.

Bebek karyolasında korkuluk çubuğu aralıklarının bebeğin kolu veya bacağının sıkışmaması için 2.5 cm ’den dar, bacaklarını dışarı sarkıtmaması için 6-7 cm ’den geniş ve bebeğin başını, kolunu, bacağını sıkıştırabileceği boşluklar  olmamalıdır. Bebek karyolasının  çubuk aralıklarının ortalama en 5-7.5 cm, boşluk boyunun 20 cm, korkuluklar indirildiğinde en az 23 cm ve kaldırıldığında 66 cm olması önerilmektedir. Çocuk boyunun 89 cm olduktan sonra (ortalama 2 yaştan sonra) karyolanın kullanılmasını çok önerilmemektedir.

Bebek odasına binlerce  bebek oyuncağı yığılmamalı, peluş oyuncaklardan barındırdıkları toz nedeniyle kaçınılmalı, alınan oyuncakların  malzemeleri, boyaları bebeğin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmeyecek türden olmalı, yıkanabilir ve temizliğinin yapılabilir olması tercih edilmelidir.

DEVAMI