Bebeklerde masaj

BEBEKLERE  MASAJ

Bebeklerde masaj, bebekle anne arasındaki duygusal bağı güçlendiren, fiziksel ve psikososyal gelişimi destekleyen, etkin bir iletişim aracıdır. Bebeklerde dokunma-masaj anne-babanın veya bakıcının bir bebeğin, çocuğun yüz, boyun, göğüs, kollar ve eller, karın, bacak ve ayaklar ile sırt bölgesine yumuşak bir şekilde okşayarak dokunması; deri, derialtı yağ dokusu, kaslar, dolaşım ve lenf sisteminin mekanik ve sinirsel yolla uyarılmasıdır. Bu şekilde uyarılmanın sağlanması, bebeklerde birçok olumlu etki ve  yarar sağlamaktadır.

Sağlıklı bir yeni doğana masaj hastaneden eve geldikten sonra, annenin kendini hazır hissettiği zamanda başlanmalıdır.Masaj her gün ve doğru zamanda yapılmalıdır. Bebeğin aç olmadığı, huzurlu ve masaja hazır olduğu bir zaman dilimi seçilmelidir.  Bebeğe masaj yapmak için en ideal zaman bebek doyurulduktan ve gazı çıkartıldıktan  1 saat sonra, rahat ve sakin olduğu bir zamandır. Masaj asla mekanik bir rutin olmamalıdır.  Masajın yapılacağı rutin bir saat konulamaz. Bebek yorgun ve huysuz bir dönemindeyse  masaj yapılmamalıdır.

Anne masaj sırasında bebeğin verdiği tepkileri kontrol etmelidir.  Eğer bir bölge  masaj yapıldığında bebek ağlar veya huysuzlanırsa, bebek güçlü stres işaretleri veriyorsa, masaj yapma bırakılmalıdır ve ihtiyaçlarına cevap verilmelidir. Ağlama bir dakikadan fazla süserse, masaj tamamen bırakılmalıdır. Başka bölgeye geçince bebek stres işaretleri göstermiyor ise masaja devam edilir. 

DEVAMI