Bebeklerde göbek bağı, bez bölgesi, ağız, göz, kulak, tırnak bakımı

BEBEKLERDE GÖBEK BAĞI, BEZ BÖLGESİ, AĞIZ, GÖZ, KULAK, TIRNAK BAKIMI

 

Bebeklerde göbek bağı bakımı için, göbek bağına herhangi bir antiseptik madde sürmeye gerek yoktur.Bebeğe bez bağlandığında göbek kordonu ve göbek mandalını kapatmayacak şekilde bağlanmalıdır. Bunun için bebek bezinin ön tarafını aşağı doğru katlamak ve sonra yan taraftaki yapışkanlı bantları ile kapatmak uygun olur. Göbek bağını ellemeden önce anne  her zaman ellerini yıkanmalıdır. Göbek bağına, bebeğin idrar ve dışkısının değmemesine özen gösterilmelidir. Göbek düşünceye kadar enfeksiyon gelişmemesi için  göbek bağı  her daim temiz ve kuru tutulmalıdır. Göbek bağı kirlenirse sabunlu su ile yıkanmalıdır ve sonra kurutmak gereklidir. Göbek bağı üzeri bir bez ya da alt bezi ile örtülmemelidir.

Yenidoğanlarda ve bebeklerde bez bölgesi bakımı çok önemlidir. Bebeğin altını her 3-4 saatte bir veya bebek altını her kirlettiğinde, günde ortalama 7-8 kez değiştirilmelidir. Derinin kuru tutulması, sık sık bezin değiştirilmesi, bez değişimleri esnasında bu bölgeyi havalandırmak, koruyucu kremler veya yağlar kullanılarak deride fizyolojik bir bariyer oluşturmakpişik ve dermatitden (deri iltahabından) korunmak için gereklidir.

Bebek mama ile besleniyor ise mama kalıntıları dil üstü ve ağız içersinde kalıyor ise ağız temizliği yapılabilir.Ağız temizliği steril su veya karbonatlı suyla günde bir kez yapılmalıdır. Gözlerde çapaklanma yok ise gözlere özel bir bakım gerekmez. Çapaklanma durumunda ise gözlerin temizlenmesi gerekir. Gözlerin temizliği için önceden kaynatılmış ılık su içerisinesteril gazlı bez ya da küçük pamuk tamponları batırılır, fazlası sıkılarak atılıp bebeğin gözleri dikkatlice, içeriden dışarıya doğru (gözün burun tarafından şakak tarafına doğru ), geriye dönüş olmadan silinerek, temizleme işlemi yapılmalıdır. Bebeklerde burun temizliği ise burun içi tıkalı olduğunda ya da çok kuru ortamlarda burnu nemlendirmek için yapılır. Bunun için serum fizyolojik burun damlası kullanılır.

Bebeğin tırnaklarını özel bebek tırnak makası ile ; el tırnakları haftada 1-2 kez ve yuvarlak şekilde; ayak tırnakları ise 1-2 haftada bir kez ve düz şekilde kesilmelidir. Tırnak kesimi daha kolay olması için banyo sonrası tercih edilmelidir.

DEVAMI