Bebeklerde ağlama

BEBEKLERDE AĞLAMA 

Bebekler, doğdukları andan itibaren duygusal tepkilerini göstermeye başlarlar. İstek ve gereksinimleri karşılanmadığı ve uygun bir şekilde doyurulmadığında mutsuzluğunu ve şikayetlerini  huzursuzlaşarak ve ağlayarak gösterirler. Bebeklerde ağlama, doğumdan itibaren bebeklerin ana iletişim yöntemidir.Ağlama çoğu zaman bebeğin karşı karşıya kaldığı ve kendi başına kolayca çözemeyeceği  problemlerin sonucunda oluşur.

Bebeklerin günlük ağlama süresi iki haftalık bir bebekte ortalama 1 saat 45 dakika ,6 haftalık bir bebekte 2 saat 45 dakika iken, 12 haftalık sonra bebeklerde ağlama 1 saatin altınadır.

Bebeklerde ağlama nedenleri şu şekilde özetlenebilir:1- Açlık 2- Temizlik ihtiyacı (altının kirli ve/veya ıslak olması) 3- Gaz sancısı veya infantil kolik 4- Uykusuzluk 5- Bebeğin istekleri (Bakım ve beslenme düzeninin bozulmama isteği, sarılmak ve güvenli hissetmek isteği, kucağa alınma ve ilgi isteği, aşırı yorgunlukta dinlenme isteği, bazen de az ilgi isteği, hareket etmek isteği, bir şey emmek isteği. Daha büyük bebeklerde can sıkıntısı ve deşarj isteği de söz konusudur.) 6- Uygun olmayan çevre koşulları (çoksıcak, soğuk olması; kalabalık, gürültü ve karmaşa;bakımı veren annenin yorgun ve sinirli olması gibi.) 7- Hastalık (burun tıkanıklığı, ateş, diş çıkartma, barsak enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu gibi.)

Bebeklerin ağlaması bebeğin sağlığı açısından önemlidir ve nedeninin bulunması gerekmektedir.Ebeveynlerin ilk aylarda bebeğin ağlama nedenlerini anlaması zor olacağından, bu dönemlerde daha dikkatli ve araştırıcı olması gerekir. Hiçbir zaman bebek ağlar durumda bırakılmamalıdır.

DEVAMI