İnfantil kolik=gaz sancısı=bebek koliği

İnfantil Kolik (Bebek Koliği)

İnfantil kolik("gaz sancısı”, ‘‘bebek koliği’’, ‘‘üç ay koliği’’)  iyi gelişen sağlıklı bebeklerde, doğumdan 2-3 hafta sonra gelişen, günün belirli saatlerinde ortaya çıkan, daha çok akşam saatlerinde görülen, ataklar halinde gelen, üçüncü-altıncı aylara  kadar devam eden, tüm çabalara karşın durdurulması zor, aşırı ağlama ile karakterize bir durumdur. İnfantil kolik yaklaşık 50 yıl önce Wessel tarafından tanımlanmıştır. Wessel’e göre ilk haftalarda başlayan en az 3 haftadır süren, günde 3 saatten fazla ve haftada 3 günden fazla ataklar halinde belirli bir sebep olmaksızın, öğleden sonra veya akşam saatlerinde görülen aşırı ağlama olarak tarif edilmiştir.

İnfantil kolik etiyolojisi (nedeni) tam olarak aydınlatılamamış olsa da hastalıknedeni olarak birçok faktörlerden bahsedilmektedir. Gastrointestinal (mide-bağırsak) sistem nedenleri, psikososyal nedenler ve immatür (olgunlaşmamış) merkezi sinir sistemi hastalığın nedeni olarak ileri sürülen faktörlerdir. Fakat hiçbiri kesin değildir.

İnfantil koliği olan bebekler normal şekilde kilo almaya devam eder ve bebeğin muayene bulguları tamamen normaldir.

Tedavinin ilk basmağı anne ve babanın desteklenmesidir.İlk önce bebeğin fiziksel ve gelişimsel olarak normal olduğunun kanıtlanması ve ailenin ikna edilmesidir. Hastalık hakkında bilgi verilmelidir. Ayrıca ailenin bebek bakımı konusunda eğitilmesi uygundur. Anne sütü ile beslemeye devamın sağlanması, anne memesi emme tekniğinin öğretilmesi, periyodik 2-3 saat ara ile beslenmenin sağlanması, bebeği nasıl besleyeceği, beslerken ve uyuturken bebeğin başının yüksekte tutulması, gazın nasıl çıkartıldığı  anlatılmalıdır.

İnfantil kolikte ağlama periyodunda öncelikle bebeğin açlık, susuzluk ve alt temizliği kontrol edilmelidir. Ağlama bunlara bağlı değilse ılık bir banyo yaptırarak bebeği rahatlatılması sağlanabilir. Yapılabilir ise yumuşak hareketlerle masaj yapılmalıdır. Bebeklere sakinleştirici müzik dinletilebilir. Uygun şekilde kundaklamak yararlı olabilir. Bebeği kucağa almak ve hafifçe sallamak denenmelidir. Ninni veya şarkı söylemek bebeği yatıştırabilir. Tedavi olarak probiyotikler ve bebek çayları kullanılabilir.

Nedeni  tam olarak belli olmayan bu hastalıkta ilaç ve ilaç dışı birçok tedavi yöntemi denenmiş, ancak etkili ve aynı zamanda güvenli bir tedavi biçimi bulunamamıştır. Hastalıkta etkisi kesin kanıtlanmış yalnızca bir ilaç vardır. O da zamandır. İnfantil kolik 3-6 ay sonra kendiliğinden geçen bir hastalıktır.

DEVAMI