Bebeklerde vitamin, demir ve florür kullanımı

BEBEKLERDE VİTAMİN, DEMİR VE FLORÜR KULLANIMI

Vitaminler, vücudun temel fonksiyonlarında ve metabolik olaylarında  gerekli olan ve genellikle besinler ile dışarıdan çok küçük miktarlarda alınan, organik bileşiklerdir. Vücudun sağlıklı gelişimi, fonksiyonları ve infeksiyonlara karşı bağışıklık gelişimi açısından gereklidirler. Ayrıca, organizmanın karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da sağlarlar.

Normal koşullarda vitamin eksikliği olmayan bir bebek ve çocukta, vitamin preparatlarının verilmesi bebeğin ve çocuğun iştahı üzerine herhangi bir etkisi yoktur ve iştahı arttırmazlar. Vitaminler bebeklerde ve çocuklarda şişmanlamaya da neden olmazlar. 

Yeterli ve dengeli beslendiğimizde, vücudumuz için gerekli besin maddeleri (protein, karbonhidrat, yağ, su) alınmasının yanında, vücudumuzun ihtiyacı olan, gerekli tüm vitaminler ve minerallerde yeterli düzeyde alınır.

Normal bebeklerde dışarıdan ilaç olarak vitamin verilmesi iki durumda önerilmektedir.  Bunlardan birincisi her yenidoğan bebeğe doğumdan hemen sonra K vitamini ve ikincisi de her bebeğe 15 günlükten sonra (en geç 2.ayda başlamak üzere) günlük D vitamini 400 ünite 1 yıl verilmelidir.

Amerikan Pediatri Akademisi başta olmak üzere pek çok uluslararası beslenme komisyonu bir yaşından sonra normal bebeklere, vitamin takviyesini önermemektedir.

Demir eksikliği en sık rastlanan besinsel eksiklik olup, özellikle önemli bir halk sağlığı sorunudur.Demir eksikliğine bağlı gelişen  anemi (kansızlık), dünyada ve özellikle de ülkemizde çok yaygın olarak görülmektedir. Demir eksikliği kansızlığı tüm yaş gruplarında görülse de en sık hayatın ilk iki yılında, özellikle 6–24. aylar arasında görülmektedir. Bu nedenle normal bebeklere demir eksikliği kansızlığı gelişmesin diye bebeklik döneminde dışarıdan ilaç olarak demir desteği yapılması uygun bir yaklaşımdır.

Zamanında doğan bebekler,ilk dört ay demir eksikliğini önleyecek düzeyde demir depolarıyla doğarlar. Hızlı büyümenin olduğu bebeklerde (erken doğum, düşük kilolu doğumda) vücut demir depoları ancak 1-2 ay yeterli olur. Bu nedenle demir eksikliğinin önlenmesi için normal bebeklere dördüncü ayın sonunda 1 mg/kg/gün, erken doğmuş veya 2500 g altında doğan bebeklere  ise ikinci ayını doldurunca 2 mg/kg/gün koruyucu demir ilacı başlanması gerekir. Koruyucu demir tedavisi 9-12 aya kadar devam edilmelidir. 9-12. ayda bebeğe kan sayımı yapılmalı ve kan değerleri normal olan bebekte koruyucu demir tedavisi sonlandırılmalıdır. Bebek herhangi bir nedenle koruyucu demir tedavisi almaz ise mutlak 6-9.ay demir eksikliği kansızlığı açısından kan sayımı ile değerlendirilmelidir.

DEVAMI