Anne baba olmak

ANNE BABA OLMAK     

Anne-baba olma bizim sorumluluğumuzdur. Anne-baba sorumluluğu, isteyerek veya istenmeyerek alınmış olsa da artık bu sorumluluktan kaçma olanağı yoktur. Anne-baba olduğunuzda kendi yaşamınızın dışında yeni ve önemli bazı görevler almak zorundasınızdır. En önemli görev, çocuklar için iyi ve olumlu bir “model” olmaktır. İkinci önemli bir görev de mesaisi bitmeyen bir eğitici ve bir öğretmen olabilmektir. Çocukların kendilerine ait farklı düşüncelere sahip olabilecekleri unutulmadan ve onlara saygı göstererek kendileri olmalarını öğreten bir eğitici olmak gereklidir. İyi bir eğitici olarak yanlışlıklarına dur demek, şımartmamak, iyi alışkanlıklar kazandırmak ve dürüstlüğü, sorumluluğu, bağımsızlığı, özgüveni, özsaygıyı ve başkalarına saygıyı öğretmek anne-babaların görevleridir. Anne-baba olmak aynı zamanda iyi bir arkadaş olmayı da gerektirir. Tıpkı iyi bir arkadaşın olması gerektiği gibi, onlarla vakit geçirmek, onları sevmek, onlara anlayış göstermek, onlarla beraber bir şeyler yapmak, onları olduğu gibi kabul etmek, onlara özen göstermek, yardımcı olmak ve cesaret vermek, iyi bir dinleyici olmak ve onları anlamaya çalışmak gereklidir.

Anne-baba olmak özel amaçlı bir görevdir. Görev, çocuklara bakım vermek ve onları yetiştirmektir. Çocuklarla açık, net ve lafı uzatmadan konuşulmalıdır. Çocukları dikkatli ve istekli dinlemek zorunludur. İstek ve arzularımız açık ve net anlatılmalıdır. İyi bir iletişim içinde onunla aynı seviyede konuşmak, basit kelimeler kullanmak, bağırmamak, beklentileri açık ve net anlatmak gereklidir. Dili iyi kullanmak, konuşurken çocukların gözleri içine bakmak, onların kendilerini ifade etmelerine olanak tanımak, örnek olmak, onları dinlemek ve duymak iyi iletişimin kurallarıdır.

Anne-baba tutarlı olmalıdır. Turtalı olmak, çocukların dönem özelliklerine ve mantık kurallarına uygun ve birbirine uyumlu kurallar koymak, bunları değiştirmemek ve bu kurallardan vazgeçmemektir.

Anne-baba olmak zor bir iştir. Anne-baba ve çocuk ilişkisi ve oyun terk edilemez.

DEVAMI>>